Πολιτικό Συμβούλιο

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 
Προσωπικά στοιχεία:

(+30) 2251036537

Κώστας Ζώρας

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου - Υπεύθυνος τομέα Λειτουργίας των Θεσμών

 

Ι. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου 1950. Γονείς μου είναι ο Λύσανδρος Κ. Ζώρας και η Λήδα Ζώρα το γένος Ο. Λαμπροπούλου.

ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ

Α. Μέση Εκπαίδευση – Πανεπιστημιακές σπουδές

Στην Αθήνα τελείωσα το δημοτικό σχολείο (1962) και το γυμνάσιο (1968) με βαθμό «λίαν καλώς» (18 2/12). Τον ίδιο χρόνο έλαβα μέρος με επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών μου σπουδών υπήρξα υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Τον Μάρτιο του 1972 η Σχολή μου απένειμε το τρίτο «Αριστείο» για την επίδοσή μου στον τρίτο χρόνο των ακαδημαϊκών μου σπουδών. Η πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Η πλάνη από άποψη ψυχολογίας και φιλοσοφίας», έλαβε το βαθμό «άριστα» (10). Το 1973 πήρα το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βαθμό «άριστα» (9 3/10)

Β. Μεταπτυχιακές σπουδές

Υπότροφος του D.A.A.D. (γερμανικού κρατικού ιδρύματος υποτροφιών) από τον Οκτώβριο του 1974 για μεταπτυχιακές σπουδές, εργάσθηκα για τρία χρόνια κοντά στον καθηγητή της Πολιτειολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Freiburg Ομοσπονδιακής Γερμανίας και δικαστή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο Dr. Konrad Hesse. Στο χρονικό αυτό διάστημα έγραψα μελέτη με θέμα «Ehe und Familie unter dem besonderen Schutz der verfassungsmässigen Ordnung" («Η ιδιαίτερη προστασία του γάμου και της οικογένειας στη συνταγματική τάξη»), η οποία κρίθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Freiburg ως κατάλληλη για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. Στις 24 Οκτωβρίου 1977 έδωσα με επιτυχία τις προφορικές εξετάσεις (Rigorosum), οι οποίες εντάσσονται στην όλη διαδικασία για την απόκτηση του ακαδημαϊκού αυτού τίτλου και ανακηρύχθηκα διδάκτορας με το βαθμό «cum laude». Η διατριβή μου εκδόθηκε το 1978 στο Freiburg με δαπάνες του D.A.A.D.

Γ. Ξένες γλώσσες

Οι ξένες γλώσσες που διδάχθηκα συστηματικά είναι η γερμανική και η γαλλική.

III. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Α. Πανεπιστημιακή δράση

Από τον Οκτώβριο του 1979 μέχρι τον Οκτώβριο του 1980 υπηρέτησα ως Επιμελητής με τριετή θητεία στην Α' Έδρα Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης. Τον Οκτώβριο του 1980 διορίσθηκα Επιμελητής με τριετή θητεία στην Α' Έδρα Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Οκτώβριο του 1981 Εντεταλμένος Επιμελητής στην ίδια Έδρα. Από τον Σεπτέμβριο του 1982 Λέκτορας στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής. Τον Ιούνιο του 1983 η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε ομόφωνα τη μονιμοποίησή μου στη θέση του Λέκτορα. Τον Οκτώβριο του 1985 η Γενική Συνέλευση των μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου αποφάσισε ομόφωνα την επανένταξή μου με μονιμότητα σε θέση της βαθμίδας του Λέκτορα.

Τον Ιανουάριο του 1999 εκλέχθηκα Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο « Γενική Κοινωνιολογική Θεωρία- Κοινωνιολογία των Θεσμών».

Τον Απρίλιο του 2009 εκλέχθηκα τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο αυτό γνωστικό αντικείμενο.

Από το Ακαδημαϊκό έτος 2000/2001 μέχρι σήμερα δίδαξα ή διδάσκω αυτοτελώς τα εξής μαθήματα:

§ Πολιτική πρακτική και πολιτικοί θεσμοί

§ Πολιτειακά συστήματα και λειτουργίες

§ Εισαγωγή στην κοινωνιολογία του δικαίου

§ Κοινωνιολογία του πολιτικού συστήματος Ι

§ Κοινωνιολογία του πολιτικού συστήματος ΙΙ

§ Θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Υπήρξα εποπτεύων καθηγητής μεγάλου αριθμού πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών.

Ως Αναπληρωτής Καθηγητής εισηγήθηκα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας το 2002 την ίδρυση του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών.

Διετέλεσα Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας.

Τον Απρίλιο του 2004 εκλέχθηκα Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ως Κοσμήτορας οργάνωσα στη Μυτιλήνη τον Απρίλιο του 2006 το πρώτο μεγάλο διεθνές συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών με θέμα «Οι κοινωνικές επιστήμες σήμερα».

Το Μάιο του 2006 εκλέχθηκα Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2000/2001 είμαι μόνιμος κάτοικος Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και της ενδυνάμωσης του κοινωνικού ρόλου του Πανεπιστημίου ίδρυσα ως Αντιπρύτανης το Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολογικής Υποστήριξης με αρχική αναφορά στη φοιτητική και τη μαθητική κοινότητα της Λέσβου.

Β. Λοιπή Επιστημονική δράση

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1981 εργάσθηκα ως υπότροφος του D.A.A.D. στο Max-Planck–Institut της Χαϊδελβέργης. Σε συστατική του επιστολή (6 Αυγούστου 1979) ο καθηγητής Konrad Hesse τονίζει μεταξύ άλλων: «... Κατέχει άριστα τη γερμανική γλώσσα, ώστε κατέστη σε αυτόν δυνατό, να αφιερωθεί, από τις αρχές της παραμονής του στη Γερμανία, αποκλειστικώς στις νομικές του σπουδές. Κατά τη διάρκεια των σπουδών αυτών επέδειξε μεγάλη μεθοδικότητα, συνέπεια και αξιοπρόσεκτη αντίληψη. Τη διδακτορική του διατριβή, οποία επιχειρεί μια αξιόπιστη επισκόπηση τόσο της επιστημονικής θεωρίας όσο και της νομολογίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το άρθρο 6 του Θεμελιώδη Νόμου, μπόρεσα να την αξιολογήσω με βαθμό «cum laude». Αναφορικά με το σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα απασχόλησής του με το γερμανικό δίκαιο η απόδοσή του ήταν τέτοια, ώστε να δικαιολογεί την προοπτική, ότι ο κ. Ζώρας θα χρησιμοποιήσει την περαιτέρω παραμονή του στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, προκειμένου να συνεχίσει με επιτυχία την ενασχόλησή του με τη γερμανική επιστήμη και να εμβαθύνει σε αυτή».

Τα εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 1988/1989 εργάσθηκα ως επισκέπτης καθηγητής στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ανοβέρου όπου και πραγματοποίησα ενώπιον των Γερμανών συναδέλφων και φοιτητών διαλέξεις στο πλαίσιο της Συγκριτικής Πολιτειολογίας.

Συμμετοχή σε Συνέδρια με κοινωνιολογικό και νομικό επιστημονικό περιεχόμενο.

Συμμετείχα ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο συνέδριο «Δημοκρατία και ΜΜΕ» που πραγματοποιήθηκε στις 14η, 15η και 16η Μαΐου 2010, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

Είχα, μαζί με άλλους συναδέλφους, την επιμέλεια του συλλογικού τόμου «Δημοκρατία και ΜΜΕ», Αθήνα 2011.

Συμμετείχα στα προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών σε θέματα Ειδικής Αγωγής 1 και 2 (την περίοδο 2008-09, 2009-10 αντίστοιχα), καθώς και στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Διαχείρισης Κρίσεων (την περίοδο 2010-11), το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και εργαζομένους στην Ψυχική Υγεία έχοντας την επιστημονική εποπτεία.

Έχω δημοσιεύσει σειρά άρθρων κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου στον ημερήσιο και περιοδικό πολιτικό τύπο.

Είμαι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων, της Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης και της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Γ. Εκτός Πανεπιστημίου

Από το Νοέμβριο του 1981 έως τον Ιανουάριο του 1984 Συνεργάτης στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Από τον Ιανουάριο του 1984 έως τον Ιούνιο του 1988 Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από το Φεβρουάριο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 1998 Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρξα ο κύριος συντάκτης του νέου Οργανισμού Διοίκησης και Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

IV. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΑ-ΑΡΘΡΑ)

«Σύζευξη Δημοκρατίας και ΜΜΕ: Επίκαιροι προβληματισμοί» στο «Δημοκρατία και ΜΜΕ, 2011, Εκδόσεις: Λιβάνη»

«Αποθεσμοποίηση και εξωθεσμική επιρροή ως παθογένεια του πολιτικού συστήματος: Η πιθανή συνταγματοποίηση μιας αναγκαίας πολιτικής αλλαγής.» στο «Η Δημοκρατία μεταξύ Ουτοπίας και Πραγματικότητας: Μελέτες χαριστήριες στον Ζήση Παπαδημητρίου, 2011, Εκδόσεις: Σαββάλα»

Κώστας Λ. Ζώρας, Μικρά και μεσαία κράτη και κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το θεσμικό και κοινωνικοπολιτικό περίβλημα, στο «Μικρά μεσαία κράτη και κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», Επιμέλεια: Σωτήρης Χτούρης – Παναγιώτης Γρηγορίου, υπό έκδοση (εκδόσεις Παπαζήση), Αθήνα 2008.

Κώστας Λ. Ζώρας, Μικρά και μεσαία κράτη και κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το θεσμικό και κοινωνικοπολιτικό περίβλημα, στο «Μικρά μεσαία κράτη και κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», Επιμέλεια: Σωτήρης Χτούρης – Παναγιώτης Γρηγορίου, υπό έκδοση (εκδόσεις Παπαζήση), Αθήνα 2008.

Κώστας Λ. Ζώρας: Κοινωνιολογία του Πολιτικού Συστήματος – Γενικό Μέρος, Πρόθεμα: Α-ι.Δ. Μεταξάς, Αθήνα 2008, σ. 166. Εκδόσεις: Σάκκουλα

Κώστας Λ. Ζώρας, Η θεσμοποίηση ενός προβλήματος πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας (ΜΜΕ και πολιτικό σύστημα), στο «Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα», Επιμέλεια: Κώστας Ζώρας – Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Αθήνα 2007, σ. 553-569

Συνθήκη για τη θέσπιση «Συντάγματος» της Ευρώπης: Η κοινωνική διάθεση και δυναμική για ευρωπαϊκή ενοποίηση ικανό στοιχείο πρωτογενούς συντακτικής εξουσίας στην Ε.Ε. – Θεμελιώδεις αρχές ενός οιονεί πολιτικού συστήματος στο «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Ευρωπαϊκή περιφέρεια", Αθήνα, 2006.

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες στη διευρυμένη Ε.Ε.» στο «Ζητήματα ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Αθήνα, 2004.

«Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Νίκαια, 2000, Πολιτική και Κοινωνική Δυναμική στο «Δικαιώματα του Ανθρώπου» (“Revue Hellénique des droits de l’ homme”), 2002.

«Η θεσμική συγκρότηση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Εγχειρίδιο δικαίου και θεσμών εξωτερικής πολιτικής, στη σειρά: Μελέτες θεσμών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νο 2», Αθήνα 2002

«Αντισυνταγματικότης» του νόμου περί μη ποινικού κολασμού της διακοπής της εγκυμοσύνης, «Το Σύνταγμα», 1976

Η προστασία του γάμου και της οικογένειας κατά τη νομολογία του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, «Το Σύνταγμα», 1975 

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 21 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    15:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
  • 14 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    14:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
  • 4 Μαϊ
    Προεκλογική ομιλία
    15:30 Προεκλογική ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στην εκδήλωση της Συμμαχίας Νέων στον Πολυχώρο "ΑΘΗΝΑΙΔΑ" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).