Πρόεδρος

Συνεντεύξεις

Τετ, 19 Οκτ 2011
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στις Ειδήσεις του ALTER
Δείτε τη συνέντευξη της προέδρου του κινήματος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALTER με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Δευ, 17 Οκτ 2011
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο Ράδιο9 98.9
Ακούστε τη συνέντευξη της προέδρου του κινήματος στο ραδιόφωνο Ράδιο9 98.9 και στους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Δευτέρα, 12 Σεπ 2011

Συνεντεύξεις Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο

 • Αποστολή σε φίλο
 • Εκτύπωση
 • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
 • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Ακούστε τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δευτέρα (12/9) στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ fm 99.5 στην εκπομπή "Στα μέσα και στα έξω της πολιτικής", με τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο και στο Ράδιο 9 98.9 με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στο ΒΗΜΑ fm 99.5:

Για τα νέα μέτρα:

Αυτά τα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι είναι σε απόλυτο πανικό, ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική και επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία δύο ετών αναβολών, αδυναμίας λήψης αποφάσεων και αδυναμίας σύγκρουσης με το πασοκικό κράτος. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα – εκτός από την κυβέρνηση που έχει θεσμικά αυτό το ρόλο – συνομιλητές στην Ευρώπη και είχαμε πάει και είχαμε καταθέσει εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο. Πήγαμε το μεσοπρόθεσμό μας και είπαμε ότι αυτό που ψήφισε η κυβέρνηση, τα νούμερά του δεν βγαίνουν. Και βέβαια δεν βγαίνουν και το αποτέλεσμα έρχεται σήμερα, όπου σαφώς ψεύδεται ο κ. Βενιζέλος όταν λέει ότι δεν είχε πρόβλημα με την τρόικα, όχι μόνο είχε πρόβλημα, αλλά τελεσίγραφο μας έδωσαν και μας είπαν ότι εάν δεν βγάλουμε τα νούμερα όπως έχουμε πει, δεν έχουν άλλα χρήματα για εμάς. Λέει τώρα η κυβέρνηση για ενιαίο μισθολόγιο και μόνο ενιαίο δεν είναι, γιατί έχει εφεύρει την προσωπική διαφορά που μετά πήρε πίσω. Είπα-ξείπα, φανταστείτε τώρα που εμείς οι βουλευτές κοντεύουμε να τρελαθούμε και δεν ξέρουμε τι ισχύει, τι εντύπωση έχει ο λαός και οι συνομιλητές μας, οι δανειστές μας που μας παίρνουν στα σοβαρά.

Για το αν θα ψηφίσει την εισφορά στα ακίνητα:

Όχι, δεν θα το ψηφίσω. Και το λέω ευθέως. Γιατί θεωρώ ότι είναι αδιανόητο διά του τέλους αυτού να επιβραβεύεται η ανικανότητα της κυβέρνησης. Όταν θα μου φέρει μείωση του δημοσίου τομέα, θα την ψηφίσω δυνατά και θα υποστώ και το πολιτικό κόστος. Αλλά να ψηφίσω κάτι απλώς για να κλείσει η μαύρη τρύπα που ξέρω σαφώς ότι κατέστη αναγκαία λόγω της ανικανότητας μείωσης του δημοσίου τομέα, όχι.

Για το αν έχει ενοχληθεί που δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών:

Δεν έχω προσωπικά. Καθόλου. Ούτε επιτρέπεται στη φάση αυτή. Την ώρα που ήμουν και κουβέντιαζα με τον κ. Ρεν στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα με έλουζε καυτό λάδι και το λέμε σοβαρά τώρα ότι το θέμα μας είναι αν δέχεσαι τηλεφώνημα ή όχι;

Έτσι έμαθε ο κόσμος αυτός. Έμαθε να του λες ψέματα, ότι μπορείς να του μηδενίσεις το έλλειμμα σε 18 μήνες, ότι σε δύο χρόνια θα λύσεις όλα τα προβλήματα της οικονομίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμονές των εκλογών βγήκε και μίλησε για μέτρα έστω και με καθυστέρηση.

Ήμουν δε η μόνη που βγήκα και έκανα αυτοκριτική και εντός και εκτός Ν.Δ. Είμαι η μόνη που το έχει κάνει ευθέως και μπορείτε να βρείτε κείμενα με αυτοκριτική, γιατί έχω βαρεθεί να ακούω πολλούς που βγαίνουν και λένε ότι υπάρχουν αυτοκριτικά κείμενα και δεν υπάρχει ένα.

Για τη στάση των ευρωπαίων και την αντίδραση της Ελλάδας:

Εάν οι Ευρωπαίοι, μετρώντας το κόστος, αποφασίσουν ότι το κόστος μιας χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερο από το κόστος παραμονής της, τότε θα προχωρήσουν προς την πρώτη λύση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Αυξάνονται όμως όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σοβαρό για εμάς. Είναι όρος επιβίωσης για εμάς, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, διότι υπάρχουν και κάποιοι που επενδύουν στη δραχμή και κάποια συμφέροντα που θέλουν να καλύψουν τη δική τους χρεοκοπία με τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εγώ όμως υποστηρίζω ότι η Ελλάδα, αν βγει από το ευρώ, θα είναι καταστροφή και γι' αυτό μάχομαι σήμερα και υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να γίνει. Και για να μη γίνει, πρέπει η Ελλάδα σήμερα να αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, εθνικής σωτηρίας. Χρειάζεται να μαζευτούν άνθρωποι αποφασισμένοι να δουλέψουν και να εφαρμόσουν πολιτική. Η εικόνα του ΥΠΟΙΚ δημιουργεί φόβο σήμερα. Κυβέρνηση των δύο ή των πέντε κομμάτων, τεχνοκρατών, ό,τι θέλετε.

Για την άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει:

Εάν η Ν.Δ. το αρνείται, θα πληρώσει το τίμημα. Εάν η Ν.Δ. πιστεύει ότι μπορεί να έρθει μονοκομματικά να κυβερνήσει αυτή τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας, πέραν του ότι αμφιβάλλει κανένας πλέον για τη λογική που επικρατεί σ' αυτό το κόμμα, το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα το καταφέρει.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ν.Δ. ή να συμβάλλει σε μια ευρεία κεντροδεξιά συμμαχία:

Δεν με εκφράζει ούτε ο ΛΑΟΣ ούτε η Ν.Δ. Η Ν.Δ. σήμερα δεν είναι το κόμμα που εγώ υπηρέτησα για 20 χρόνια, που είχε ένα κύριο χαρακτηριστικό: ήταν κόμμα ευθύνης και ευρωπαϊκό κόμμα, γιατί χάρη στον Κ. Καραμανλή μπήκαμε στην Ευρώπη για να έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας – όσο το έχουμε. Αυτή η Ν.Δ. σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, είναι μια Ν.Δ. που δηλώνει ότι δεν χαϊδεύει αυτιά και χαϊδεύει όλα τα αυτιά όλων των κοινωνικών ομάδων, είναι η Ν.Δ. που επιτρέπει στον κ. Λυμπερόπουλο να βγαίνει και να απειλεί ευθέως τους βουλευτές του Κοινοβουλίου και δεν έχει βγει να τον διαγράψει. Η δημοκρατία επιτέλους έχει κάποιους κανόνες.

Ως Δημοκρατική Συμμαχία, έχω βγει και το έχω πει ανοιχτά αν συμφωνώ κάπου. Με παρρησία και ποτέ δεν δυσκολεύτηκα να πω ότι συμφωνώ με τη Ν.Δ., τον ΛΑΟΣ ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν θεωρώ ότι μας παίρνει σήμερα να αντιδικούμε για την αντιδικία. Το πρόβλημα είναι δομικό και δεν είναι ούτε του ΛΑΟΣ ούτε δικό μου. Είναι των παλαιών κομμάτων, τα οποία έχουν κρατήσει τη λογική του χθες και δεν μπορούν να την υπερβούν.

Για τις δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. και τις επιδόσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις δημοσκοπήσεις:

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική και όταν απαντάει στις δημοσκοπήσεις το 40% των ερωτηθέντων και το 60% αρνείται να απαντήσει, έχουν αυτές εν τη γενέσει τους σημαντικό πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να τσακωθώ με τις δημοσκοπήσεις και τους αριθμούς τους. Δεν είναι αυτό το θέμα μου. Είναι να πείσω γιατί είναι απολύτως αναγκαία και κρίσιμη η στήριξη στη Δημοκρατική Συμμαχία. Είναι γιατί δεν διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού. Διαλέξαμε το δρόμο της εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση και γι' αυτό υπάρχουμε.

 • Αποστολή σε φίλο
 • Εκτύπωση
 • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
 • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

 • 20 Οκτ
  Συνάντηση
  12:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με το σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών (Λ. Συγγρού 47).
 
 
 

Ακολουθήστε μας: