Πρόεδρος

Συνεντεύξεις

Πέμ, 19 Ιαν 2012
Μέτρα για να ανακουφιστεί μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού
Συνέντευξη της προέδρου του κινήματος, Ντ. Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο ΝΕΤ 105.8 με τους Π. Σαράντη και Π. Τσιούτσια.
Δευ, 16 Ιαν 2012
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Στη συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Άρη Ραβανό καταλήγει: «Θα είναι ισχυρή, ρυθμιστική η παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη δύναμη του λαού».

Τρίτη, 3 Ιαν 2012

Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Ακούστε τη συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, την Τρίτη (3/1) στο ραδιόφωνο Flash 96.0 στην εκπομπή "Γιάφκα" με τον Σπύρο Χαριτάτο, όπου σημειώνει την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση, αναφέρεται στο χρόνο των εκλογών, στη δίωξη Καπελέρη, στην υπόθεση Εφραίμ, και σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Οι ευρωπαίοι δεν μπορεί να έρχονται και να τους λέμε σε όλα ναι ούτε να μας επιβάλουν προτάσεις οι οποίες στην Ελλάδα δεν θα λειτουργούν. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου και τη στάση των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή:

«Η άποψή μου είναι ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της. Δυστυχώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θέλουν να κρατάνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, δηλαδή να είναι και συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα ταυτόχρονα. Από τη μια πλευρά, οι υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ καθιστούν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα την αποδοτική λειτουργία της κυβέρνησης, διότι έχετε τουλάχιστον πέντε δελφίνους στην τελευταία καταγραφή, οι οποίοι εντός του Φεβρουαρίου, εντός του Μαρτίου, κάποια στιγμή, θα βάλουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εγώ το έχω κάνει, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το πράγμα και πόση δουλειά χρειάζεται να είσαι υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να κάνεις και τις δύο δουλειές. Η δε ΝΔ, έχει τεράστιο θέμα στρατηγικής επιλογής πλέον, διότι επί δύο χρόνια είχε σηκώσει το λάβαρο του αντιμνημονίου, τώρα υπογράφει και συναινεί στο ίδιο αυτό μνημόνιο, συν το μεσοπρόθεσμο, συν όλα τα άλλα, θέλει επίσης να κρατήσει μια θολή εικόνα, να συμφωνεί διαφωνώντας και να διαφωνεί συμφωνώντας. Και στο βάθος ο Καρατζαφέρης, ο οποίος αλλάζει γνώμη κάθε λίγο και λιγάκι. Τώρα θέλει να αποχωρήσει, απειλεί ότι θα αποχωρήσει, γιατί κακά τα ψέματα η κυβέρνηση έχει ευθύνες. Είναι άλλο να είσαι απέξω και να λες ό,τι λες και άλλο να είσαι μέσα και να πρέπει να βρεις τα λεφτά τα οποία πρέπει να δώσεις. Μη ευθύνη όμως δεν υπάρχει. Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου το λαϊκισμό, όταν έρχεσαι στην κυβέρνηση υποχρεώνεσαι να σοβαρευτείς. Και εδώ ο κ. Καρατζαφέρης θα επιλέξει ποιον από τους δύο δρόμους θέλει να ακολουθήσει. Αυτά ο κόσμος τα βλέπει και επειδή τα βλέπει είναι πάρα πολύ θυμωμένος. Ο έλληνας δεν είναι κορόιδο. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αυτό το τρίμηνο είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ένα σταυροδρόμι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο. Και η διαπραγμάτευση αυτή πρέπει να γίνει σοβαρά.

Οι ευρωπαίοι δεν μπορεί να έρχονται και να τους λέμε «ναι», σε όλα ναι, ούτε να μας επιβάλουν προτάσεις οι οποίες στην Ελλάδα δεν θα λειτουργούν. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε. Και για να διαπραγματευτούμε τη νέα δανειακή σύμβαση αυτό που απαιτείται είναι να κάτσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να ιεραρχήσουν τους στόχους, να πουν ότι στη χώρα μας αυτό λειτουργεί και αυτό δεν λειτουργεί. Εμείς πάντως την άλλη εβδομάδα, ως Δημοκρατική Συμμαχία θα καταθέσουμε τις δικές μας θέσεις για τη διαπραγμάτευση, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να περάσουν και να είναι αποτελεσματικές για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αυτό χρειάζεται από όλους τους πολιτικούς. Τα μικροκομματικά- μικροπολιτικά παιχνίδια «μου είπες σου είπα», «το λέω και έτσι το λέω και αλλιώς» το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν το έλληνα στα κάγκελα».

Για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές:

«Είχα πει των Βαΐων όταν οι άλλοι έλεγαν 19 Φεβρουαρίου. Τώρα τι να σας πω. Ας κάνουμε το σταυρό μας να τελειώσει η διαπραγμάτευση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, διότι κακά τα ψέματα πολύ περισσότερο από τις όποιες εκλογές, οι οποίες αναμφισβήτητα θα γίνουν, αν θα γίνουν πριν ή μετά το Πάσχα είναι άνευ σημασίας, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό το νέο πακέτο της δανειακής σύμβασης να έχει όρους οι οποίοι θα είναι βιώσιμοι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Για την υπόθεση Γιλμάζ:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων και μάλιστα είδα μετά ότι μας ακολούθησαν και άλλα δύο κόμματα. Όταν δε το πρωτοθέσαμε το θέμα των αποζημιώσεων υπήρξε κάποια αντίδραση από ανθρώπους οι οποίοι είπαν: «μία τέως υπουργός Εξωτερικών πως είναι δυνατόν να μιλάει για αποζημιώσεις». Αλλά ακριβώς μία τέως υπουργός μπορεί να μιλήσει για αποζημιώσεις διότι ξέρει ότι από την ώρα που αυτό -μετά από μία έρευνα που πρέπει να γίνει στην Τουρκία, που πρέπει να την κάνει για την έξωθεν καλή μαρτυρία μιας χώρας- επιβεβαιωθεί το οποίο από διάφορες πηγές επιβεβαιώνεται, βγαίνουν και άλλοι εκτός από τον κύριο Γιλζάμ σήμερα στην Τουρκία και το λένε, η Ελλάδα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ζητήσει αποζημιώσεις. Εκείνη την εποχή είχαν δεκαπλασιαστεί οι φωτιές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά».

Για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων:

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει σε έρευνες γιατί οι τιμές ήταν χαμηλές και το κόστος εξόρυξης πολύ μεγάλο. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι τιμές έχουν ανέβει πολύ και το κόστος εξόρυξης έχει κατέβει. Η Ελλάδα βεβαίως και πρέπει να εκμεταλλευτεί, εάν οι ενδείξεις που έχουμε, όπως έχουμε και νότια της Γαύδου τέτοιου είδους κοιτάσματα, επιβεβαιωθούν αυτά τα κοιτάσματα βεβαίως και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Αυτό βέβαια θέλει χρόνο, θα πάρει μια δεκαετία, αλλά μία δεκαετία με προοπτική. Ήταν φοβικό ζήτημα όταν μιλούσαμε για τις περιοχές του Αιγαίου, αλλά όπως ξέρετε ήδη από πρόπερσι δόθηκε η άδεια για το δεύτερο κοίτασμα του Πρίνου το οποίο πήγε καλά. Φαίνεται ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τα περισσότερα είναι νότια της Ελλάδας προς τη Λιβύη, εκεί βεβαίως πρέπει να δούμε.

Είχαμε πει τότε, ζούσε ο Τάσος Παπαδόπουλος και είχαμε πει ότι θα το ψάξουμε, έχουμε κάθε λόγο αν έχουμε από εκεί έσοδα να τα κυνηγήσουμε, πόσο μάλλον τώρα που η ένταση με το Ιράν αυξάνεται καθημερινά και ω μη γέννητο συμβεί κάτι στην περιοχή εμείς θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες».

Για τη δίωξη Καπελέρη:

«Το Μάρτιο του 2009 είχα πει στη Βουλή ότι το λαθρεμπόριο του πετρελαίου κοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο 2 δις ίσως και παραπάνω. 2 δις περίπου είναι η μαύρη τρύπα της οικονομίας μας για τα οποία συζητάμε για νέα μέτρα κλπ. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να παταχθεί το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων. Και επειδή υπάρχουν κολοσσιαία συμφέροντα η κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει να εξισώσει το φόρο πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης να βρει ένα μέσο όρο, δηλ να κατεβάσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης και να ανεβάσει του πετρελαίου θέρμανσης και να επιδοτήσει καθαρά και χωρίς περιστροφές τις ορεινές περιοχές και τις περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες πετρελαίου.

Έχω ζητήσει την παραίτηση Καπελέρη εδώ και μήνες διότι παρακολουθούσα έναν άνθρωπο που έκανε δημόσιες σχέσεις, ο οποίος ποτέ δεν έβγαλε μία υπόθεση φοροδιαφυγής στον αέρα, ποτέ καμία, κάθε λίγο μας έλεγε ότι έχω 100 φοροφυγάδες, 200 φοροφυγάδες, επί της ουσίας όμως δεν έβγαλε ούτε μία υπόθεση ο κ. Καπελέρης, ούτε μία φορά δεν τον είδα να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Δεν ξέρω αν έκανε ότι ήθελε ο Βενιζέλος, αυτό θα αποδειχθεί, αλλά ο Καπελέρης προϋπήρχε του Βενιζέλου για να είμαστε ειλικρινείς.

Ο λαός δεν αντέχει να περιμένει, αν υπάρχει κάτι και πρέπει να ερευνηθεί, πρέπει να ερευνηθεί. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πια αντοχές, υπάρχει μία τόσο μεγάλη και συσσωρευμένη οργή και η απόλυτη πεποίθηση ότι υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι που αυτό δεν μπορείς να το βγάλεις από το μυαλό κανενός σε κανένα καφενείο. Αυτό είναι πολύ βαριά ευθύνη και για το πολιτικό σύστημα που πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μπλεγμένο, ή όσοι είναι μπλεγμένοι να πάνε στη δικαιοσύνη και από την άλλη κανένας δεν θα συγχωρήσει κανένα κρατικό λειτουργό αν δεν κάνει την δουλειά του».

Για την υπόθεση των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη:

«Η άποψή μου είναι ότι οι δύο εισαγγελείς από τότε που μπήκαν κάνουν καλή δουλειά. Κι εγώ παρακολουθώ ότι για πρώτη φορά αν είσαι φοροφυγάς στην Ελλάδα, ακόμη και αν είσαι μεγάλος και επώνυμος φοροφυγάς, κινείται η Δικαιοσύνη. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά θετικό και το είδαν όλοι οι πολίτες. Το δεύτερο είναι ότι οι εισαγγελείς κατήγγειλαν ορισμένα πράγματα. Καλά θα κάνουν όταν λένε ότι έχουν ονόματα να τα πουν. Δεν αντέχει η χώρα νεφελώδεις τοποθετήσεις.

Στην Ελλάδα σήμερα χρειάζεται καθαρές κουβέντες. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι παντελώς ανεξάρτητη. Θα με ρωτήσετε, είναι; Υπάρχουν υπόνοιες ότι ασκούνται πιέσεις. Όταν λοιπόν έχουμε δικαστές ακέραιους οι οποίοι έχουν δεχθεί πιέσεις καλά θα κάνουν να το πουν δημόσια. Άρα ότι έχουν να πουν, οφείλουν να το πουν. Κινήθηκαν κατά του κ. Καπελέρη, δεν ξέρω εναντίον ποιου έχουν σκοπό να κινηθούν μετά, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι πραγματικά αμερόληπτη και γρήγορη. Ταχεία. Διότι επειδή η Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ αργή, δημιουργήθηκε και στον κόσμο η εντύπωση ότι όλα καμουφλάρονται και κουκουλώνονται σε αυτή τη χώρα».

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 20 Ιαν
    Περιοδεία
    Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.
  • 21 Ιαν
    Περιοδεία
    Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.
  • 22 Ιαν
    Περιοδεία
    Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας. Περισσότερα εδώ.