Πρόεδρος

Συνεντεύξεις

Δευ, 16 Ιαν 2012
Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Στη συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Άρη Ραβανό καταλήγει: «Θα είναι ισχυρή, ρυθμιστική η παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη δύναμη του λαού».
Δευ, 16 Ιαν 2012
Συνέντευξη Γιάννη Οικονόμου στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3
Ακούστε τη συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3 και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Κυριακή, 28 Νοε 2010

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Real News

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Στη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη.

Σας κατηγορεί η ΝΔ για σχέδιο αποστασίας. Δεν είναι ότι καλύτερο για ένα νέο κόμμα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Αρνούμαι να προχωρήσουμε στο μέλλον με όρους και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Δύο πράγματα είναι σαφή: ότι η μεν Ν.Δ. έχει «αποστατήσει» από τον φιλελεύθερο εαυτό της και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον παλιό του εαυτό. Η Ν.Δ. έχει εγκαταλείψει τον φιλελεύθερο, δημιουργικό, εαυτό της –αυτόν που την ανέβαζε πάντοτε στο 45% και στο 47%. Και το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να σπάσει τα δεσμά του με τον κρατισμό και να κάνει τις αναγκαίες τομές. Το διαπιστώσαμε και στις πρόσφατες εκλογές. Το κενό αυτό σε εκσυγχρονιστική δυναμική πιστεύω ακράδαντα ότι θα το καλύψει η Δημοκρατική Συμμαχία. Ότι συμβαίνει αργά ή γρήγορα, περνάει και στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό δεν χρειάζεται καμιά συνωμοτική θεώρηση, καμιά ενορχήστρωση. Όλη αυτή η ρητορική που αναπτύσσεται έρχεται από το παρελθόν και εκφράζει το χθες. Εμείς ως νέο κίνημα, από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να βάλουμε στο επίκεντρο της προσπάθειας μας την πολιτική. Το κάναμε την περασμένη Κυριακή στο Badminton δίνοντας ένα καθαρό στίγμα λέγοντας ότι καθαρή επιδίωξη μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης για να προχωρήσουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να προχωρήσει ως μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.

Παρ όλα αυτά θα λέγατε ναι σε μια κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ αν προκύψει ανάγκη στις επόμενες εκλογές;

Οι όποιες διαφορές για εμάς δεν είναι προσωπικές, είναι πολιτικές. Το κέντρο βάρους δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι προγραμματικές θέσεις, είναι οι λύσεις που θεωρείς ότι είναι καλύτερες για τον τόπο. Η όποια κυβερνητική συνεργασία λοιπόν  πρέπει να στηρίζεται σε μια βασική προγραμματική συμφωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι κεντρική πολιτική επιλογή. Και απ΄ αυτήν δεν αποκλείεται κανείς που θέλει να καθίσει στο τραπέζι και να συμβάλλει στη γρήγορη έξοδο του τόπου από την κρίση.

Η διακήρυξη σας έθεσε σημαντικά ζητήματα και προτάσεις. Όμως πολλοί λένε ότι είναι ακριβώς της ίδιας νεοφιλελεύθερης λογικής που οδήγησε εδώ την οικονομία κι όχι μόνο την ελληνική...

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θέσεις όπως  η μείωση των φόρων, ο περιορισμός του πελατειακού και κομματικού κράτους, η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του συνδικαλισμού, η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, η επένδυση της κοινωνίας στη γυναίκα, μπορούν να χαρακτηρίζονται με αυτό τον τρόπο. Περιλαμβάνονται στις βασικές ευρωπαϊκές και αναπτυξιακές πολιτικές που αποτελούν τον πυρήνα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες σε  όλη την Ευρώπη, από κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές, όπως του Γκονζάλες στην Ισπανία, του Σρέντερ στη Γερμανία, του Περσον στη Σουηδία, ακόμη και του Προέδρου Χριστόφια στην Κύπρο, αλλά και από κυβερνήσεις συντηρητικές ή χριστιανοδημοκρατικές στο Βέλγιο, τη Γαλλία ή την Αυστρία. Δυστυχώς η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, αντί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές αυτής της λογικής ακολουθούσε μια πολιτική διόγκωσης του κράτους, διευρύνοντας συνεχώς τα ελλείμματα και καθιστώντας εκτός ελέγχου το χρέος. Και όλα αυτά γιατί κανείς δεν τολμούσε να συγκρουστεί με τις λογικές των παροχών στο δημόσιο και του άκρατου καταναλωτισμού στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι παλινωδούσαμε μεταξύ νέων φόρων και ψηφοθηρικών φοροαπαλλαγών. Ψευδεπίγραφων μετοχοποιήσεων δημόσιων οργανισμών και ασταμάτητων προσλήψεων στο κράτος κάτω από το τραπέζι. Επιχορηγήσεων πάσης φύσεως από τους αγρότες μέχρι τη βιομηχανία. Ήταν μια πολιτική που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Και όσοι προσπάθησαν να ανακόψουν ή αντιστρέψουν αυτή την πορεία λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν και ενοχοποιήθηκαν από το κρατικοδίαιτο σύστημα του ΠΑΣΟΚ ως «νεοφιλελεύθεροι».

Αν ήσασταν εσείς σήμερα αρχηγός της ΝΔ θα είχατε υποθέτω συναινέσει στο μνημόνιο. Θα είχατε προσφέρει και ευρύτερη συναίνεση; Ίσως σε επίπεδο κυβέρνησης εθνικής ενότητας;

Θα έπραττα αυτό που επιτάσσει  η συνείδηση μου. Αυτό που έπραξα ως υπεύθυνη βουλευτής. Αυτό που πρότεινα, εξάλλου, και στον κ. Σαμαρά, στην συνάντηση που είχαμε τις μέρες εκείνες: Να ψηφίσουμε επί της αρχής τη σύμβαση που αποδεχόταν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και εξασφάλιζε τη δανειοδότηση της χώρας, και να καταψηφίζαμε τα άρθρα που περιλαμβάνουν μέτρα με τα οποία διαφωνώ. Το δίλημμα για όλους μας τότε ήταν καθαρό: Ή προχωρά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και δανείζεται η χώρα, ή οδεύουμε προς την χρεοκοπία και η Ελλάδα δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Όταν φτάνεις σ’ αυτό το σημείο βάζεις την Ελλάδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Για μένα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Από κει και πέρα έχω πει πολλές φορές ότι διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για τον χαμένο χρόνο, τις ανεύθυνες δηλώσεις, τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες την κακή διαπραγμάτευση που έκανε.

Αν απαιτηθούν κυβερνητικές συνεργασίες ή αν ο πρωθυπουργός ζητήσει συναίνεση και συνεργασία πριν από τις εκλογές, τώρα  ας πούμε που περνάμε τις συμπληγάδες τι θα πράξετε;

Σ΄ αυτό έχω απαντήσει καθαρά: Η λαϊκή εντολή που έχω είναι να είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης. Θα παραμείνω στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα επιλέξω να επενδύσω πολιτικά ή κομματικά στην αποτυχία του τόπου.  Πιστεύω ότι αυτή την ώρα απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Όχι μοίρασμα αξιωμάτων ή υπουργείων. Άλλα οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν για τα μεγάλα: Τα αυτονόητα και τα αναγκαία για τα οποία όλοι μιλάμε όταν είναι κλειστά τα μικρόφωνα. Οι ευρύτερες συναινέσεις απαιτούν πολλές φορές πολύ μεγαλύτερο θάρρος και γενναιότητα από τις τυφλές συγκρούσεις που καλλιεργούν τον κομματικό φανατισμό και οικοδομούν πλασματικές διαχωριστικές γραμμές. Θα σας δώσω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Όλες οι δυνάμεις συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το λένε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μπορεί από τώρα να υπάρξει μια προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων έτσι ώστε να προετοιμαστεί από τώρα η αναθεωρητική Βουλή και να καταλήξουμε σε μια σύγχρονη, ουσιαστική και «κυρίως» αποτελεσματική αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Τι σας συμβούλεψε ο Κ. Μητσοτάκης;

Να πολιτευθώ όπως πιστεύω.

Μιλήσατε για νέο κόμμα, νέα αντίληψη, νέα οπτική. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό;

Ούτε στη ζωή, ούτε στην επιστήμη, ούτε στην ιστορία έχει προκύψει κάτι από παρθενογένεση. Η Συμμαχία αναδεικνύει σήμερα σε ποσοστό πάνω από 80% καινούργια πρόσωπα και νέους ανθρώπους. Πολίτες οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν άμεση εμπλοκή στα δημόσια πράγματα της χώρας, έχουν όμως άποψη, ενδιαφέρον και διάθεση να συμβάλλουν σε μια νέα προσπάθεια. Αυτοί θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία και αυτό θα αποδειχθεί σταδιακά. Αλλά για μας το στοίχημα του νέου δεν θα παιχθεί μόνο στα πρόσωπα. Το νέο, το καινούργιο, το διαφορετικό το οποίο είναι το ζητούμενο από την κοινωνία θα κριθεί από τις προτάσεις, από το προγραμματικό πλαίσιο και τον πολιτικό λόγο που θα αρθρώσουμε. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας πιστεύω ότι  θα καταξιωθούμε ως η νέα πρόταση για την Ελλάδα.

Διανύουμε τις 100 ημέρες που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Φοβάστε;

Ανησυχώ, γιατί βλέπω ότι η κυβέρνηση δεν έχει την βούληση και τη συνέπεια που απαιτείται για την εφαρμογή της πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν έχει την πολυτέλεια να μετρά το πολιτικό κόστος, και όμως το κάνει. Φοβάται να συγκρουσθεί με τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Να συγκρουσθεί με το κομματικό σύστημα των ΔΕΚΟ, με τα καρτέλ στην αγορά των φαρμάκων, με τις συνδικαλιστικές συντεχνίες, με εναρμονισμένες πολιτικές που αναπτύσσονται από ολιγοπώλια. Και ακολουθεί τον εύκολο δρόμο μιας αδιέξοδης φορομπηχτικής πολιτικής και περιορισμού των εισοδημάτων των  εργαζομένων. Νοιάζεται πιο πολύ για τις επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές της σε  χίλιους εργαζόμενους σε μια εταιρεία του Δημοσίου, από τις επιπτώσεις που προκαλεί σε 120.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που χάνουν τη δουλειά τους.

Είχατε την τόλμη να αποχωρήσετε από ένα κόμμα εξουσίας και να οικοδομήσετε ένα νέο σε μια δύσκολη συγκυρία. Ποιο είναι το ποσοστό που θα σας πείσει στις επόμενες εκλογές ότι το κόμμα σας είναι βιώσιμο; Τι θα κάνετε αν αποδειχθεί ότι δεν είναι;

Είναι σαφές, όπως ήδη σας είπα, ότι υπάρχει ένα κενό στην πολιτική έκφραση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Αυτούς θα προσπαθήσει η Δημοκρατική Συμμαχία να εκπροσωπήσει. Απευθυνόμαστε στην σιωπηρή, αγανακτισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ένα ενεργό σύνολο πολιτών που ζητούν να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, που θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, που ελπίζουν να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα μας δώσουν τη δύναμη να δράσουμε προβάλλοντας νέες ιδέες και προτάσσοντας την κοινή λογική που τόσο λείπει από τη δημόσια συζήτηση. Από εκεί και πέρα την απάντηση δίνει ο λαός και τότε ο καθένας ξέρει ποιο δρόμο θα διαλέξει.

Σας πείραξε η στάση των φίλων ειδικά εκείνων με την ίδια πολιτική και ιδεολογική οπτική που έμειναν στην ΝΔ, που δεν σας ακολούθησαν;

Σε προσωπικό επίπεδο υπήρχαν περιπτώσεις που με στεναχώρησαν, αλλά στην πολιτική είσαι έτοιμος για όλα και είναι σεβαστές οι επιλογές όλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην ΝΔ. Σε τι διαφωνεί με την κίνηση σας;

Έχει διαφορετική πολιτική ανάγνωση των εξελίξεων.

Έχετε ιδεολογικές διαφορές με την ΝΔ του Α. Σαμαρά; Ή απλά διαφορές τακτικής;

Βλέπω τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά να μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, να επενδύει σε δημαγωγικές εξαγγελίες όπως ο μηδενισμός του ελλείμματος σε δεκαοκτώ μήνες, να ακολουθεί ένα δρόμο απομονωτισμού σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αποκτά όλο και πιο έντονα αντιευρωπαϊκά, αντιφιλελεύθερα, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά στο λόγο της. Αυτές είναι διαφορές ουσίας.

Downloads
Ημερoμηνία   Περιγραφή  
28/11/2010 PDF Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη - Real News (1) Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Real News - 1ο Φύλλο click to download
28/11/2010 PDF Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη - Real News (2) Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Real News - 2ο Φύλλο click to download

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 16 Ιαν
    Συνάντηση
    11:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι).
  • 14 Ιαν
    Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής
    11:00 Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).
  • 13 Ιαν
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    14:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Λ. Συγγρού 47).