Κοινοβουλευτική Ομάδα

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Τετ, 18 Απρ 2012
Εξηγήσεις ζητάει η Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων
Τοποθετήσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και του ευρωβουλευτή Θεοδ. Σκυλακάκη.
Τρί, 10 Απρ 2012
Ομιλία Χρήστου Μαρκογιαννάκη στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Και το εκλογικό επίδομα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πέμπτη, 5 Απρ 2012

Το πολιτικό σύστημα δεν διδάχτηκε από τα λάθη του παρελθόντος

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά σας λέω ότι, σεβόμενος τον εαυτό μου, δεν θα έπαιρνα το λόγο επί ενός σχεδίου νόμου το οποίο μας έχει έρθει να ψηφίσουμε με 327 άρθρα και σχεδόν χίλιες σελίδες και με περίεργους όρους και πράξεις αριθμητικής -κάποιες εξισώσεις βλέπω εκεί πέρα- που σε καμία περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να έρθει μέσα σε τρεις μέρες κάποιος Βουλευτής μελετημένος και να ξέρει τι θα υποστηρίξει από εδώ.

Απλά θα ήθελα να πω όσον αφορά το σχέδιο νόμου, κυρία Υπουργέ και κύριε Υπουργέ, ότι η ανάπτυξη είναι καλή, αλλά για να γίνει ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε επενδύσεις. Και για να έχουμε επενδύσεις, πρέπει να έχουμε δύο-τρία πράγματα, τα οποία στερούμαστε στη χώρα μας. Πρώτον, να μην υπάρχει η διαφθορά η οποία υπάρχει σε αυτήν τη χώρα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Δεύτερον, να έχουμε λίγο ξεφύγει από αυτήν τη φοβερή γραφειοκρατία και να έχουμε τουλάχιστον ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Από την ώρα που δεν τα έχουμε αυτά, μην λέτε για ανάπτυξη σε καμία περίπτωση.

Τώρα, έρχομαι να πω δύο πράγματα κυρίως για το άρθρο 324 του σχεδίου νόμου που αφορά τη συμφωνία η οποία έχει γίνει με τη Siemens σχετικά με τις εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν. Φοβάμαι, κύριοι συνάδελφοι, ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ερχόμαστε το 2012 εν όψει εκλογών και κάνουμε τα ίδια λάθη τα οποία γίνονταν στη δεκαετία του '80, του '90 ή την περασμένη δεκαετία. Πάμε με υποσχέσεις και προπάντων την τελευταία στιγμή με σωρηδόν τροπολογίες που έρχονται από Υπουργούς και Βουλευτές, προκειμένου να τακτοποιήσουμε ρουσφετολογικού είδους ζητήματα και να λύσουμε εκκρεμότητες, μια από τις οποίες είναι και αυτή η περίφημη με τη Siemens, σε μια εποχή που η χώρα βουλιάζει, η κοινωνία χειμάζεται, οι εύποροι έγιναν πτωχοί, οι πτωχοί έγιναν πένητες, η ανεργία των νέων είναι σε απίστευτο σημείο. Και έρχεστε με μία σύμβαση που ασφαλώς αυτοί που την έχουν συζητήσει και έχουν έρθει σε συνδιαλλαγή με τη Siemens ντρέπονται ή φοβούνται, γι' αυτό και βλέπουμε στο τέλος και υπάρχουν τα ονόματα όλων εκείνων οι οποίοι από πλευράς Siemens είχαν συζητήσει, αλλά του Έλληνα ή των Ελλήνων οι οποίοι είχαν την τύχη να συζητήσουν με τους Γερμανούς δεν υπάρχουν τα ονόματά τους.

Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, έχω φάει στο πετσί μου αυτήν την ιστορία από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, που ξεκίνησε όχι επειδή εδώ στην Ελλάδα η δικαιοσύνη ή κάποια άλλη δύναμη είχε ξεκινήσει την αποκάλυψη της αλήθειας και ως εκ τούτου έπρεπε να γίνει κάποια εξεταστική επιτροπή, από τη Γερμανία μας ήρθαν τα μαντάτα, από την έρευνα που γινόταν εκεί και από την Αμερική, από τον έλεγχο που έκαναν κάποιες εταιρίες. Και έγινε μία εξεταστική επιτροπή, η οποία με συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων μετετράπη από εξεταστική επιτροπή ανακάλυψης και αποκάλυψης της αλήθειας σε εξεταστική επιτροπή συγκάλυψης της αλήθειας, αλλά και προστασίας κλεπτών, απατεώνων και μιζαδόρων.

Αυτή ήταν η πραγματικότητα όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή. Και το θράσος του συστήματος ήταν τόσο μεγάλο, τόσο απύθμενο, που φρόντισαν να την εξωραΐσουν και να πουν ότι καλύτερη επιτροπή δεν υπήρξε ποτέ, γιατί –λέει- υπήρξε σύμπτωση απόψεων και κοινό πόρισμα. Η σύμπτωση απόψεων και το κοινό πόρισμα ήταν ακριβώς για τη συγκάλυψη της ενοχής των δύο μεγάλων κομμάτων σε όλο αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Ποιες ήταν οι αξιώσεις της ελληνικής πολιτείας και δεν φαίνεται πουθενά, εάν αυτή ήταν η βάση της συζήτησης η οποία είχε γίνει; Οι αξιώσεις, αγαπητέ συνάδελφε, ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ θετική ζημία, η οποία περιγράφεται στο κατάπτυστο κατά τα άλλα πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, συν η αποθετική ζημία, το διαφυγόν δηλαδή κέρδος, συν η ηθική βλάβη.

Και περαιτέρω, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, υπήρξε μία αξίωση, η οποία υφίσταται ακόμα από την ελληνική κοινωνία, να μας πουν οι Γερμανοί, να μας πει η Siemens ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι εισέπραξαν τα 100 και πλέον δισεκατομμύρια μίζες. Και λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν είναι μόνο φυσικά πρόσωπα ή -για να ακριβολογώ- τα φυσικά πρόσωπα πήραν τα λιγότερα. Εισπράκτορες των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν εκείνοι οι οποίοι εισέπραξαν τα πολλά. Και έρχεται σήμερα μία συμφωνία και λέει τι παρακαλώ; Ογδόντα εκατομμύρια συμψηφισμό με απαιτήσεις που υπάρχουν από τη Siemens, συν 90 εκατομμύρια κάποιες παροχές σε βάθος πενταετίας. Και εδώ τελειώνουμε, διότι η επένδυση των 100 εκατομμυρίων είναι υπέρ των συμφερόντων της Siemens, δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Άντε να εργαστούν και κάποιοι οι οποίοι θα βρουν δουλειά εκεί, αλλά η επένδυση είναι ένα εργοστάσιο το οποίο θα κάνει η Siemens. Κατά τα άλλα, ξεχνούμε τα 2 δισεκατομμύρια, ξεχνούμε τα υπόλοιπα και ξεχνούμε προπάντων την αξίωση: «Πείτε μας ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι πήραν τα χρήματα».

Μιλώντας από αυτό εδώ το Βήμα, είχα πει ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν στην Ιταλία, κύριε Υπουργέ, με την ΕΝΕL, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Μπερλουσκόνι, για τον οποίο κατά τα άλλα όλοι μιλούσαμε λίγο χλευαστικά για κάποια ζητήματα της προσωπικής του ζωής, κατάφερε με έναν απλό τρόπο και πήρε τα ονόματα, που είναι σήμερα φυλακή, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος κ.α.: «Εάν δεν μας πείτε ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι δωροδοκήθηκαν, σταματάμε την οποιαδήποτε προμήθεια από τη Siemens για είκοσι χρόνια». Σε μία εβδομάδα είχε λυθεί το πρόβλημα. Γιατί όχι και εδώ; Γιατί εδώ δεν ετέθη καν τέτοιο ζήτημα; Αλλά λέμε ότι εξωραΐζουμε και την ηθική υπόσταση της Siemens. Λέμε ότι αναγνωρίζουμε πως είναι μία καθαρή και ωραία κατά τα άλλα εταιρία.

Κυρία Υπουργέ, εκείνοι οι οποίοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή στο στάδιο της εξεταστικής επιτροπής διέπραξαν σωρεία ποινικών αδικημάτων, ψευδείς βεβαιώσεις, παράβαση καθήκοντος και ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς και είναι στα πλαίσια του Ποινικού Κώδικα. Εκείνος ο οποίος συμφώνησε σε αυτά τα οποία καλούμαστε εμείς σήμερα να κυρώσουμε, εκείνος ο οποίος συνέταξε αυτή την πρόχειρη συμφωνία διέπραξε απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Και έρχεστε τώρα και φέρνετε την κατάπτυστη αυτή συμφωνία εδώ στο Κοινοβούλιο να κάνετε συνενόχους τους Βουλευτές, να πουν οι Βουλευτές ψηφίζοντας «Αφήνουμε όλες τις άλλες αμαρτίες και τις παίρνουμε στην πλάτη μας». Λυπάμαι που δεν είναι σήμερα όλοι οι συνάδελφοι εδώ για να ακούσουν τις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν. Διαπράττει απιστία και εκείνος ο οποίος θα ψηφίσει αυτό το αίσχος το οποίο μας φέρνετε προς ψήφιση, διότι η γνώμη την οποία θα εκφέρει ο Βουλευτής εδώ σε αυτήν τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι γνώμη προστατευομένη από το Σύνταγμα, είναι απιστία, αγαπητοί συνάδελφοι, διότι πρόκειται για διαχειριστική πράξη, διότι χαρίζουμε εκατομμύρια την ώρα που στενάζει η ελληνική κοινωνία. Και όμως θέλετε να βάλετε στην πλάτη του κάθε Βουλευτή, ο οποίος θα έρθει να υπερψηφίσει ενδεχομένως, ένα κομμάτι της ευθύνης, εκτός από το ηθικό μέρος το οποίο είναι τεράστιο.

Εγώ σας λέω το εξής: Αύριο θα πάρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τα Πρακτικά από εμένα προσωπικά, επειδή θέλησαν κάποιοι διαπράττοντες αυτήν τη μεγίστη πολιτική ατιμία να με εκθέσουν. Δεν κόλλησε η λάσπη, γιατί στο τζάμι δεν κολλάει η λάσπη, αλλά εγώ προσωπικά δεν το αφήνω έτσι. Εγώ θα πάω τα Πρακτικά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αύριο το πρωί, να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη η οποία του αναλογεί, είτε λέγεται συζητητής με τους Γερμανούς είτε λέγεται Υπουργός είτε λέγεται Βουλευτής.

Τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχει το δικαίωμα κανένας μα κανένας να τον κατασπαταλά. Η μπόχα την οποία έχει δημιουργήσει το πολιτικό σύστημα το πνίγει το πολιτικό σύστημα και αυτή η μπόχα δυστυχώς συντηρείται και επαυξάνεται. Και για να δείτε πού καταντήσαμε, να δείτε πού οδηγούμαστε, δείτε παρακαλώ ποιοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον τώρα, προκειμένου να πολιτευθούν στις επόμενες εκλογές. Δείτε κατά πόσο είναι άνθρωποι νέοι, αυτοδημιούργητοι, εκείνοι που θα μπορούν να προσφέρουν κάτι στην ελληνική κοινωνία, να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε μπει.

Είναι συνταξιούχοι, αγράμματοι πολλές φορές, αγνώμονες, άνθρωποι οι οποίοι το βρίσκουν σαν αποκούμπι «ας πάμε να ασχοληθούμε λίγο». Άνθρωποι οι οποίοι μπορούν πραγματικά να προσφέρουν, δεν πλησιάζουν και δεν πλησιάζουν διότι συμβαίνουν αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες Βουλευτές θα αρνηθούν την υπερψήφιση αυτής της κατάπτυστης ρύθμισης. Θέλω να πιστεύω ότι θα πληροφορηθούν τι σημαίνει να το ψηφίσουν αυτό.

Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, αν θέλετε να προστατεύσετε τη Βουλή, αν θέλετε να προστατεύσετε το πολιτικό σύστημα, αποσύρετέ την. Δεν χρειάζεται στο κάτω-κάτω η κύρωση από τη Βουλή. Μπορεί απλά με την υπογραφή του Υπουργού να έχει ισχύ. Εκτός, αν θέλετε όλους να τους κάνετε, όπως είπα προηγουμένως, συνενόχους.

Πολύ φοβάμαι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα, θα θέσουν ζήτημα πειθαρχίας. Αυτό θα αποδείξει τη συνενοχή. Χαίρομαι δε που ήδη δηλώθηκε από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ότι θα θέσει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ευχαριστώ πολύ.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 21 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    15:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
  • 14 Μαϊ
    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
    14:00 Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
  • 4 Μαϊ
    Προεκλογική ομιλία
    15:30 Προεκλογική ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στην εκδήλωση της Συμμαχίας Νέων στον Πολυχώρο "ΑΘΗΝΑΙΔΑ" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).