Ομιλίες

Ομιλίες

Τετ, 8 Δεκ 2010
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών
Η πρόεδρος του κινήματος μίλησε την Τετάρτη (8/12) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό.
Τρί, 7 Δεκ 2010
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στην 100η Συνάντηση Bab-I Ali
Η πρόεδρος του κινήματος μίλησε την Τρίτη (7/12) στην 100η Συνάντηση Bab-I Ali στην Κων/πολη.
 
 

Δευτέρα, 29 Νοε 2010

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ

  • Απσοτολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγένθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε τη Δευτέρα (29/11) σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη:


«Κυρίες και κύριοι,

χαιρετίζω αυτή τη σημαντική εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας προς την Δημοκρατική Συμμαχία, ένα νέο Κίνημα ενεργών πολιτών, που πιστεύει ότι  η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, την οργάνωση της Πολιτείας, τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και στο  μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.


Κυρίες και κύριοι,

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και κρίσιμες.

Κρίσιμες για το μέλλον του τόπου.

Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ενωμένης Ευρώπης.

Τίποτα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, και που πολύ περισσότερο μας περιμένουν αύριο, δεν μοιάζει με την εικόνα της Ελλάδας και του τρόπου ζωής που είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες ολόκληρες, μέχρι τώρα.

Η χώρα, κατ΄ανάγκην βεβαίως, ακουμπά πάνω σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής υποστήριξης.   Το κάνει για να μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Το κάνει για να  μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι ούτε η κρίση, ούτε η στήριξη αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Η ελληνική κοινωνία όμως έχει μπει  σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας.

Σε περίοδο που λαμβάνονται επώδυνα, σκληρά μέτρα. Σε μια περίοδο θυσιών. Θυσιών που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Θυσιών που, για μια ακόμη φορά, ζητούνται και από εκείνους που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την παρατεταμένη παρακμιακή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης  είναι μονόδρομος για όλους μας. Είναι πατριωτικό καθήκον.

Για να την πετύχουμε όμως απαιτείται ενότητα και εθνική συνεννόηση. Απαιτείται και κάτι ακόμα: Ειλικρίνεια.


Κυρίες και κύριοι

Μερικούς μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα:

1)    Η δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους

2)    Η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση και των δημοσίων επενδύσεων.

Τα στοιχεία που έρχονται  στη δημοσιότητα με αφορμή τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού προκαλούν ανησυχία και γεννούν μεγάλο προβληματισμό για την πορεία από εδώ και πέρα.

Το μήνυμα είναι ότι η εθνική προσπάθεια κινδυνεύει να εκτροχιασθεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Και αυτό οι πολιτικές ηγεσίες δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται! Συνεχίζουν να πολιτεύονται με τις πρακτικές και τις λογικές που ίσχυσαν στον δημόσιο βίο πριν ξεσπάσει η κρίση: Μοναδικό τους κριτήριο εξακολουθεί να είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις: Διαπραγματεύτηκε με λάθος τρόπο το μνημόνιο, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση. Αδυνατεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να προχωρήσει γρήγορα τις αναγκαίες αλλαγές. Έκοψε από την πρώτη στιγμή μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν μειώνει τις δαπάνες του δημοσίου, δεν αντιμετωπίζει δραστικά τις προνομιούχες ΔΕΚΟ, καθυστερεί να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα η  ακρίβεια καλπάζει. Η ανεργία αυξάνεται. Οι επιχειρήσεις και η αγορά υποφέρουν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι μόνο, απειλούνται με κλείσιμο. Τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζεται στην ετήσια έκθεση είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας χρειάζονται άμεση και αποτελεσματική στήριξη.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι δυνάμεις της Αριστεράς, αναμασούν χθεσινές συνταγές.  Αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα. Εξαντλούνται  σε λαϊκισμούς, κοινοτοπίες και εκτός πραγματικότητας οικονομικές και πολιτικές συνταγές. Με παλιά εργαλεία επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε καινούργια ερωτήματα.

Έτσι, το κόστος που καλείται να σηκώσει η κοινωνία είναι αβάσταχτο.

Είναι βαρύ για το σύνολο των εργαζομένων: των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, και για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.  Αυτοί όμως για τους οποίους που οι θυσίες είναι δυσβάσταχτες και τα μέτρα άδικα και σκληρά, είναι οι συνταξιούχοι στους οποίους κόβεται η σύνταξη, χωρίς να έχουν δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις.

Η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει έναν κλονισμό. Οφείλουμε όμως  εγκαίρως να προειδοποιήσουμε ότι μεθοδεύσεις κοινωνικής έντασης και συγκρούσεων, δεν προστατεύουν τον λαό από ανάλγητες πολιτικές. Απλώς υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν κυρίως τον ίδιο τον λαό. Εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στα λιμάνια της Κρήτης και των άλλων νησιών αυτές τις μέρες,  στην Ακρόπολη με την κατάληψη πριν από μερικές εβδομάδες, με αποκλεισμούς τουριστών στο λιμάνι, με επιθέσεις  σε επιχειρήσεις, θα έχουν ως αποτέλεσμα να πλήξουν ακόμη πιο πολύ  τις νέες επενδύσεις, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται η προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης.  Και αυτό οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος για τους εργαζομένους, σε απώλειες θέσεων απασχόλησης, σε παράταση του αδιεξόδου για όλους.


Κυρίες και κύριοι

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πορεύεται ακόμα με το παλαιό αναπτυξιακό πρότυπο, που διέπεται από τη φιλοσοφία του κρατισμού. Από το πρόβλημα αυτό εκπορεύονται κυρίως οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ανταγωνιστικότητα και την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς για την ευημερία του ελληνικού λαού.

Δεν είμαι απ’ αυτούς που απαξιώνουν τις, όποιες, προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα. Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ή το άνοιγμα του επαγγέλματος των Δημοσίας Χρήσης  φορτηγών ή η περίπτωση του ΟΣΕ,  δείχνουν ότι  κάτι μπορεί να γίνει. Αυτά δεν αρκούν όμως…

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε πιο στοχευμένα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις αλλαγές και τις μεταβολές. Απαιτείται η προώθηση μιας πολιτικής φιλικής προς τις αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αναλάβουν την αναπτυξιακή σκυτάλη.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να υπάρξει ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Η Δημοκρατική Συμμαχία από το ξεκίνημά της, παρουσίασε μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την μελλοντική πορεία της χώρας. Με σαφείς προτεραιότητες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Νέου Εθνικού Συμφώνου Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης. Ένα  σύμφωνο στο οποίο δεσμευόμαστε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς.  Ένα συμβόλαιο με τις νέες γενιές που προσφέρει ένα κοινωνικά δίκαιο μέλλον για τη χώρα, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμο.

Πιο συγκεκριμένα:

Στη Δημοκρατική Συμμαχία είμαστε εναντίον των νέων και μεγάλων φόρων. Δεν πιστεύουμε ότι η οικονομία θα κερδίσει επιπλέον έσοδα μέσα από νέες αυξήσεις του ΦΠΑ ή επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και της αγοράς. Αντιθέτως : θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την δραστική μείωση της φορολογίας, με την εισαγωγή, κατ’ αρχάς για τις επιχειρήσεις και αργότερα για όλους τους φορολογουμένους, ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, που να κυμαίνεται γύρω στο 20%. Την καθιέρωση στη χώρα ενός σταθερού και ευέλικτου φορολογικού συστήματος.

Η Δημοκρατική Συμμαχία στοχεύει στη δομική αναδιοργάνωση του κράτους. Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε, μέσα στην επόμενη δεκαετία, το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του. Συγχρόνως, επιδιώκουμε την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών των δημοσιών υπαλλήλων. Η άρση της μονιμότητας για όσους διορισθούν από εδώ και στο εξής,  η συστηματική και ουσιαστική αξιολόγηση όλων και η διασύνδεση τού μισθού με την απόδοση είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας.

Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι, για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  στην ελληνική οικονομία, πρέπει να περιορισθεί ο κρατικός παρεμβατισμός στη λειτουργία των αγορών. Απελευθέρωση αγορών, εργασιακές σχέσεις, σχέσεις μεταξύ συναλλασσομένων, πρέπει να παύσουν να ρυθμίζονται ασφυκτικά από το κράτος. Πρέπει επίσης να καταργηθούν οι πάσης φύσεως κρατήσεις, εισφορές, τέλη υπέρ τρίτων κ.λ.π., απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από μια σειρά από άδικα, ακατανόητα και αναχρονιστικά «χαράτσια». Όλα αυτά συζητούνται πολλά χρόνια, είναι όμως απαραίτητο τώρα να αντιμετωπιστούν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο για να στηριχθεί το ελληνικό εμπόριο.

Υποστηρίζουμε επίσης ότι οι συντεχνίες και ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός δεν μπορεί να παραμένουν ταμπού. Υπάρχουν συμπεριφορές που οδηγούν σε σκανδαλώδη προνόμια και σε ομηρεία του κοινωνικού συνόλου. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Γι’ αυτό προτείνουμε την μεταρρύθμιση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό. Την καθιέρωση μυστικής καθολικής ψηφοφορίας για τις μείζονες απεργίες και την υποχρέωση των συνδικαλιστών να εργάζονται όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοί τους. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο άνεργος, εκείνος που υποχρεούται σε μαύρη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν έχει καμία έκφραση, καμία εκπροσώπηση.

Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον της αγοράς ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών και άλλων βασικών κλάδων με επαγγελματισμό και χωρίς δογματισμούς. Πρέπει, παράλληλα, να ανοίξουμε τους κλάδους αυτούς σε ιδιώτες επενδυτές, Ελληνες και ξένους, αξιολογώντας με ταχείες διαδικασίες (fast track) επενδυτικά σχέδια που ήδη έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν.

Επίσης η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει την δημόσια ακίνητη περιουσία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, τόσο για να εξοφλήσει ή να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δημοσίου χρέους όσο και για να δημιουργήσει «πόλους» επενδύσεων γύρω απ’ αυτήν.


Κυρίες και κύριοι

Εκπροσωπείτε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας και της αγοράς.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχεσθε σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές.

Πολίτες-καταναλωτές οι οποίοι, λόγω της μείωσης των αποδοχών τους, γνωρίζουν μιαν άνευ προηγουμένου μείωση και της αγοραστικής τους δύναμης.

Γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά.

Αυτό είναι τόσο κρίσιμο για τον δικό σας τζίρο, όσο είναι κρίσιμο και για την διάθεση πραγματοποίησης αγορών των πολιτών από εσάς.

Και φυσικά η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνον εσάς. Αφορά όλους τους συντελεστές της αγοράς: τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης- και πολλές άλλες κατηγορίες ακόμα.

Όλοι θα πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους». Να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην προστασία της κοινωνικής συνοχής αλλά και της σωστής λειτουργίας της αγοράς. Γνωρίζω ότι συμμερίζεστε την αγωνία μου αυτή και είμαι σίγουρη ότι θα  κάνετε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε σε έναν ανηφορικό δρόμο.

Δεν κάναμε την ώρα που έπρεπε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Τώρα, απότομα και με οδυνηρό για πολλούς συμπολίτες μας τρόπο, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα.

Η Ελλάδα όμως  πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει.

Και εσείς, η κορυφή της παραγωγικής Ελλάδας, είμαι σίγουρη ότι θα παίξετε όχι απλώς βασικό αλλά και καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας του αύριο. Θα παίξετε καίριο ρόλο με τις πρωτοβουλίες σας, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τη διάχυση

των αγαθών σ’ όλο και περισσότερους συμπολίτες μας».

  • Απσοτολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγένθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 9 Δεκ
    Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη
    19:30 Η πρόεδρος του κινήματος θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικον. Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
  • 9 Δεκ
    Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη
    14:30 Η πρόεδρος του κινήματος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.
  • 8 Δεκ
    Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη
    Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό στη συνεδριάση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
 
 
 

Ακολουθήστε μας: