Ομιλίες Συνέδρων

1ο Προσυνέδριο

Σάβ, 19 Μαρ 2011
Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 1ο Προσυνέδριο
Ως Δημοκρατική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.
Σάβ, 19 Μαρ 2011
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο
Η Δημοκρατική Συμμαχία ξεκίνησε δυναμικά - και θα πάει πολύ μακριά. Με τη δική σας θέληση. Με τη δική σας μαχητικότητα. Με τη δική σας δύναμη.

Σάββατο, 19 Μαρ 2011

Ομιλία Θ. Σκυλακάκη στο 1ο Προσυνέδριο

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Σύμμαχοι,

Η Δημοκρατική Συμμαχία ξεκινά από εδώ από τον Πειραιά, δυναμικά την πορεία προς το Ιδρυτικό της Συνέδριό σε μια περίοδο κατά την οποία τα παραδοσιακά κόμματα απαξιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Δεν απαξιώνονται μόνο γιατί έφταιξαν που  φτάσαμε εδώ. Όλοι έχουμε ευθύνες. Απαξιώνονται προπαντός γιατί ακόμα και σήμερα, που ο ίδιος ο απλός κόσμος με πρωτοφανή ωριμότητα και νηφαλιότητα αντιμετωπίζει την καινούρια πραγματικότητα, εκείνοι, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και παραδοσιακή αριστερά, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Ίδια συνθήματα, ίδια τεχνάσματα, ίδιος ξύλινος λόγος, ίδια άγνοια της πραγματικότητας, ίδια περιφρόνηση προς την αλήθεια. Απ ’ όλα όσα συνέβησαν τίποτε δεν έμαθαν, τίποτε δεν διδάχθηκαν και από τις κακές τους συνήθειες καμία δεν ξέχασαν.

Εμείς ως κίνημα είμαστε και πρέπει να είμαστε εκφραστές του καινούριου και του επαναστατικού. Γιατί επανάσταση χρειάζεται η Ελλάδα. Όχι όμως επανάσταση με σημαίες και διαδηλώσεις. Μια άλλου είδους επανάσταση. Η δική μας επανάσταση είναι η επανάσταση της κοινής λογικής απέναντι στο λαϊκισμό, του συγκεκριμένου απέναντι στη γενικολογία, της επένδυσης απέναντι στην κατανάλωση, του απλού δημιουργικού και παραγωγικού πολίτη απέναντι στα μεγαλοσυμφέροντα, την ψεύτικη πραγματικότητα των media και τις κρατικοδίαιτες συντεχνίες. Και η επανάσταση αυτή πρέπει να αρχίσει πρώτα από μέσα μας. Από τον καθένα από μας.

Οι βασικές θέσεις του οικονομικού προγράμματος που προετοιμάσαμε μπαίνουν σε συζήτηση στον προσυνεδριακό μας διάλογο και πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση από τη θέση μας στην Ευρώπη. Γιατί αυτό θα κριθεί προπαντός στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, με τις αγορές κλειστές και τη χώρα να χρωστά 345 δισεκατομμύρια ευρώ και να αποφεύγει τη χρεοκοπία αποκλειστικά και μόνο λόγω των 110 δισεκατομμυρίων του μνημονίου και των 95 δισεκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης;

Από την συμφωνία που έγινε στη σύνοδο κορυφής προκύπτει ότι αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ θα πρέπει στα επόμενα 20 χρόνια να μειώνουμε το χρέος μας κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Οι ευρωπαίοι αφού διαπίστωσαν ότι οι αγορές για την ώρα δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν –για να αποφύγουμε στο ενδιάμεσο την χρεοκοπία και να βγούμε  από τον φαύλο κύκλο- αποφάσισαν να μας διευκολύνουν με χαμηλά επιτόκια και μεταφορά των ελληνικών δανείων από τους ιδιώτες (κυρίως τράπεζες) στους ευρωπαίους φορολογούμενους. Το έκαναν αυτό μέσω του μηχανισμού στήριξης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι το 2012 θα έχουν περάσει αμέσως στους Ευρωπαίους φορολογούμενους ελληνικά χρέη κατ’ ελάχιστον 200 δις Ευρώ.

Η εναλλακτική λύση –να επιχειρήσουμε κάποιου είδους χρεοκοπία- θα σήμαινε πρακτικά την έξοδο από το ευρώ και ένα τεράστιο άμεσο κόστος, μέσω βίαιης πτώσης του επιπέδου ζωής πάνω από 20-25%, καθώς και της αντίστοιχης δραματικής μείωσης της αξίας της περιουσίας των Ελλήνων. Θα είχε επίσης ως παράπλευρη επίπτωση την καθοριστική επιδείνωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Στη χώρα υπάρχουν δυστυχώς πολλοί που φλερτάρουν με την ιδέα της χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ τη διακινδυνεύει με την αδράνεια και τις καθυστερήσεις, η Νέα Δημοκρατία την υποστηρίζει έμμεσα όταν λέει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα χωρίς θυσίες σε 18 μήνες και η δογματική αριστερά την υποστηρίζει ανοικτά, διότι ελπίζει ότι από τη καταστροφή θα στρατολογήσει απελπισμένους ως οπαδούς.

Η Δημοκρατική Συμμαχία απορρίπτει ρητώς την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Όχι θεωρητικά, αλλά προτείνοντας και υποστηρίζοντας τις δύσκολες πολιτικές που είναι αναγκαίες για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να εξασφαλίσουμε επί πολλά έτη μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι το περιεχόμενο των προτάσεων που θα συζητήσουμε σήμερα. Προτείνει επίσης ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα πυροδοτήσουν και πάλι την ανάπτυξη και θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε καλύτερα με τις δικές μας δυνάμεις. Από αυτά που παράγουμε και όχι με αυτά που δανειζόμαστε.

Είναι τόσο δύσκολα αυτά όσο ακούγεται; Είναι δύσκολα ασφαλώς. Θα σας πως όμως ένα μόνο στοιχείο. Το 2000 οι συνολικές δαπάνες του κράτους ήταν σε πραγματικές τιμές του 2009 85 δις. Το 2009 ανέβηκαν στα 125 δις ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 47%. Αν γυρίσουμε σε όσα -σε σημερινές τιμές- ξόδευε το κράτος το 2000, θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τα ελλείμματα, να αποπληρώσουμε το χρέος και να ξαναρχίσουμε την ανάπτυξη.  Εσείς τι λέτε; Το 2000 το κράτος δεν ξόδευε αρκετά, δεν είχε αρκετές δαπάνες που του επέτρεπαν (αν μάλιστα τις αξιοποιούσε δίκαια και ορθολογικά), να προσφέρει τις υπηρεσίες που είχαν ανάγκη οι πολίτες;

Η μείωση των ελλειμμάτων με μείωση των δαπανών και ελάφρυνση της φορολογίας, που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία είναι στόχος εφικτός. Και είναι ο μόνος δρόμος. Μείωση των ελλειμμάτων μέσω φορολογίας, όπως επιχείρησε η κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει. Τη μείωση με βουντού και μαγικά, που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς δεν την παίρνει ούτε ο ίδιος πια στα σοβαρά. Να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε όταν κανείς δεν μας δανείζει κι αυτό σκοτεινό. Μόνη επιλογή είναι η δική μας πολιτική. Μικρότερο κράτος και διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν το δημιουργικό και παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, είναι η ουσία της πολιτικής της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Μια καθαρή, έντιμη, παλληκαρήσια πολιτική στάση. Αλήθεια στο κόσμο. Τόλμη για αλλαγές, Ευθύνη για το μέλλον.

Για αυτό φίλοι και Σύμμαχοι είμαι υπερήφανος ανήκω στη Δημοκρατική Συμμαχία. Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ στην Ευρώπη το νέο αυτό κίνημα. Είμαι υπερήφανος που η Πρόεδρος μας η Ντόρα Μπακογιάννη, στην κρίσιμη ώρα στάθηκε όρθια με την ψήφο της απέναντι στη χρεοκοπία. Είμαι υπερήφανος που αποκάλυψα την προσπάθεια κοροϊδίας του ελληνικού λαού, με τα μαγικά  περί μηδενισμού του ελλείμματος και θεωρώ τίτλο τιμής ότι με διέγραψαν για αυτό το λόγο.

Φίλες και φίλοι,

Είμαι υπερήφανος πάνω από όλα γιατί γνωρίζω ότι κανείς –κανείς σ’ αυτή την αίθουσα- δεν βρίσκεται εδώ από ιδιοτέλεια ή υπολογισμό. Είμαστε όλοι εδώ οικοδομώντας από το μηδέν ένα καινούριο κίνημα στην πιο δύσκολη εποχή για την πολιτική γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την μικροπολιτική. Γιατί πιστεύουμε ότι σε πείσμα όλων, μια συμμαχία τολμηρών και αποφασισμένων μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα. Αυτή είναι η Δημοκρατική Συμμαχία. Σας ευχαριστώ.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 11 Ιουλ
    Συνεδρίαση
    15:00 Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Συγγρού 47).
  • 11 Ιουλ
    Συνάντηση
    13:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής.
  • 11 Ιουλ
    Συνάντηση
    11:30 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με το Βρετανό πρέσβη κ. Ντέιβιντ Λάντσμαν.
 
 
 

Ακολουθήστε μας: