Ομιλίες Συνέδρων

Ιδρυτικό Συνέδριο

Τρί, 31 Μαϊ 2011
Ομιλία Κ. Κιλτίδη στο Ιδρυτικό Συνέδριο
Συμμαχητές! Διακηρύττουμε στο συνέδριό μας την ΄΄Ανατροπή΄΄ στην πράξη και είμαστε αποφασισμένοι για την ΄΄Αναγέννηση΄΄ τώρα!
Κυρ, 29 Μαϊ 2011
Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο - 3η ημέρα
Οι βουλευτές να πουν καθαρά τι γνώμη τους στο λαό.

Κυριακή, 29 Μαϊ 2011

Ομιλία Γ. Δημητρακόπουλου στο Ιδρυτικό Συνέδριο

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Σημεία ομιλίας κ. Γιώργου Δημητρακόπουλου υπεύθυνου τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Οι Διεθνείς σχέσεις της χώρας και η Εξωτερική πολιτική προσδιορίζονται και διαμορφώνονται,

Ι. από τις Συνθήκες που χαρακτηρίζουν το Διεθνές Σύστημα που σήμερα βρίσκεται σε μια τροχιά μετασχηματισμού και μετεξέλιξης αφενός λόγω της παγκοσμιοποίησης που πλέον έχει και πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αφετέρου από νέους παράγοντες, νέα δεδομένα και νέες παραμέτρους που προσδιορίζουν τη φύση και το πλαίσιο λειτουργίας του.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η τρομοκρατία, η ενέργεια, το περιβάλλον, και η οικονομική κρίση με τις συνέπιες της.

Τέτοια δεδομένα είναι οι κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές που αυτές προκαλούν, οι νέες μορφές συγκρούσεων που αναπτύσσονται σε όλο σχεδόν τον πλανήτη με αποκορύφωμα τις εξεγέρσεις στην λεκάνη της Μεσογείου.

ΙΙ. Από την πορεία και τις εξελίξεις των Εθνικών μας θεμάτων δηλαδή τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της FYROM θα πρέπει να σημειωθεί αφενός, τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι μόνο διμερή αλλά και Ευρωπαϊκά και Διεθνή λόγω του αντικατοπτρισμού τους στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Φόρα, αφετέρου το περιεχόμενο τους διευρύνεται και ίσως μεταβάλεται αφού οι Διεθνείς εξελίξεις προσθέτουν σε αυτά νέες διαστάσεις όπως π.χ η Ενέργεια και το Μεταναστευτικό.

ΙΙΙ. Από τη συμμετοχή της χώρας σε Διεθνείς Οργανισμούς, με κομβικής σημασίας βεβαίως τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη στο σκληρό πυρήνα της και το ΝΑΤΟ που είναι ως ένα βαθμό συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο χαρακτηρισμός αυτός έχει να κάνει με την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης(κάθετη) και σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την συμμετοχή της χώρας σε άλλους σημαντικούς οργανισμούς όπως ΟΗΕ ,ΙΜΟ, ΙC ΑΟ, ο ΟΑΣΕ όπου είχαμε την επιτυχή προεδρία που άσκησε ως ΥΠΕΞ η πρόεδρος μας κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

ΙV. Σήμερα η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη των νέων δεδομένων και την δράση των νέων παραγόντων στο Διεθνές Σύστημα αλλά και των ειδικών θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν και που αντιμετωπίζει η χώρα μας συζητείται και υλοποιείται και μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των άλλων Διεθνών Οργανισμών.

V. Τα παραδείγματα των νέων παραγόντων, νέων δεδομένων αλλά και της αλληλεξάρτησης των θεμάτων που υπάρχει λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ αλλά και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς είναι πολλά, ας δούμε ορισμένα.

Ενέργεια

Ο ενεργειακός συσχετισμός δυνάμεων, η διπλωματία των αγωγών και οι διαφορετικές πηγές ενέργειας όχι μόνο ως προς την παραγωγή, ανέδειξαν ως κομβικό ζήτημα τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ενέργειας που απασχολούν πλέον αρκετά και την ΕΕ και άλλες χώρες (π.χ ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα).

Παράλληλα, μαζί με τα ζητήματα που είναι συνδεδεμένα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επανέρχονται, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία (Φουκοσίμα) και τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας και όσον αφορά στη ν ασφάλεια των εργασιών και όσον αφορά στα ζητήματα των πυρηνικών αποβλήτων.

Η Ελλάδα που βρίσκεται λόγω των αγωγών μέσα στον Ενεργειακό Συσχετισμό δυνάμεων πρέπει να έχει άποψη ξεκάθαρη και ισχυρή για τα θέματα αυτά.

Ταυτόχρονα, επειδή κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε ένα δαχτυλίδι πυρηνικών εργοστασίων πρέπει να αντιταχθεί στην κατασκευή τέτοιων εργοστασίων σε σεισμογενείς περιοχές όπως το Ακούγιου της Τουρκίας.

Μέση Ανατολή- Λεκάνη Μεσογείου

Αυτή την περίοδο όπως είναι γνωστό φλέγεται από τις εξεγέρσεις κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Χωρίς να παραγνωρίζω την σημασία τους, συγκρατώ περισσότερο την περίπτωση της Συρίας και για τις διασυνδέσεις της με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ αλλά και για την σημασία που της αποδίδεται ακόμη και από τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μ Ανατολή.

Ταυτόχρονα όλες σχεδόν οι χώρες της Μεσογείου είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ με τις γνωστές Ευρώ-Συμφωνίες στο πλαίσιο της Ευρώ-Μεσογειακής Πολιτικής της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές σχέσεις που διατηρεί, θέλω να πιστεύω ακόμη, η χώρα μας με τιε χώρες της περιοχής αυτής δίνει στην Ελλάδα προνομιακή θέση και της επιβάλλει να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί δεν εξαντλείται μόνο στην καταδίκη αυταρχικών καθεστώτων για την βίαιη συμπεριφορά τους σε δημοκρατικούς πολίτες που επιθυμούν ουσιαστικές αλλαγές στις κοινωνίες τους αλλά εκτίνεται και πρέπει να εκτίνεται και στη δομή «της επόμενης μέρας»,αφού αφενός οι αντικαθεστωτική πορεία έχει διάφορες συνιστώσες αφετέρου υπάρχουν παραδείγματα όπου η αντικαθεστωτική πορεία δεν έφερε αμέσως και την δημοκρατική λύση.

Φαινόμενο Τουρκία

Πρέπει να μας απασχολεί όχι μόνο η προσπάθεια της να γίνει ηγετική δύναμη στην περιοχή αλλά και τα ειδικά θέματα που προσδιορίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ( υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, casus belli, εναέριος χώρος, Κυπριακό) θέματα που λόγω του ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα,είναι όπως αποδεικνύεται από τα κείμενα κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκά (βλ. Διαπραγματευτικό πλαίσιο),αλλά και Διεθνή (Κυπριακό, ΟΗΕ ,Εναέριος χώρος ,ΙΚΑΟ).

Βαλκάνια

Πρέπει να μας απασχολούν οι εξελίξεις ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Και το σοβαρό Διεθνές προηγούμενο που αυτή δημιουργεί παράλληλα φυσικά με την εξέλιξη στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας και το μέλλον της Σερβίας. Η Εξωτερική Πολιτική δεν γίνεται με λαϊκισμούς και κούφια λόγια γίνεται με έργα, συναινετική διαδικασία και επεξεργασία θέσεων.

  • Αποστολή σε φίλο
  • Εκτύπωση
  • Μεγέθυνση γραμματοσειράς
  • Σμίκρυνση γραμματοσειράς
 
 

Πρόγραμμα

  • 4 Απρ
    Συνάντηση
    14:00 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με το γερμανό Υφυπουργό Εργασίας κ. Hans- Joachim Fuchtel.
  • 2 Απρ
    Συνέντευξη Τύπου
    14:30 Συνέντευξη τύπου της προέδρου του κινήματος, Ντόρας Μπακογιάννη, και του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, στο ξενοδοχείο Electra Pallace.
  • 2 Απρ
    Συνάντηση
    13:30 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη και Γκι Φέρχοφσταντ με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η πρόεδρος του κινήματος και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό το σχέδιο «Ελλάδα 2020» που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.